MENSTRÜEL SİKLUS REGÜLASYONU
Bu durum 3 fazda gerçekleşir ;
- Folliküler faz,
- Ovulasyon,
- Luteal faz.
1. Folliküler Faz : 10-14 gün süren ve hormonların, otokrin ve parakrin peptidlerin etkisiyle ovüle olacak follikülün primordiyal follikülden preantral, antral ve preovulatuvar folliküle kadar gelişimini ifade eder.
Primordiyal Folikül –> Preantral Follikül –> Antral Follikül –> Preovulatuvar Follikül ==> 10-14 gün folliküler faz…
– Primordiyal follikül, 20.gebelik haftasında max. oosit sayısı 20 milyondur, bu 20.gebelik haftasından sonra atrezi başlar ve doğumda yaklaşık 2 milyon follikül vardır. Bu sayı pubertede 300.000 olur ve menapoza kadar 500 follikül çatlar.
– Preantral follikül : Oosit büyür ve etrafında ZONA PELLUCİDA oluşur.
2. Ovulasyon : LH pikinden 10-12 saat, estrojen pikinden 24-36 saat sonra oluvlasyon oluşur. Bu evrede prostoglandin sentezi artar ki bu da follikülde anjiyogenez ve kontraksiyonu artırır. Follikül duvarları çatlar ve ovulasyon meydana gelir.
3. Luteal faz : Kapillerler granuloza hücrelerine penetre olurlar ve ovulasyondan 8-9 gün sonra pik vaskülarizasyon ve progesteron+estrojen düzeylerine ulaşır. Vaskülarizasyon, LDL-kolesterolün hücrelere daha çok miktarda taşınabilmesi içindir. Luteal faz 14 gün sürer. Bu esnada progesteron düzeyleri yeni follikül gelişimini baskılar.
Kanama miktarı normalden fazla ise buna hipermenore ( menoraji ), az ise hipomenore denir. Luteal faz; adet periodunun ikinci dönemidir. Luteal fazda rahim içi tabaka olası bir gebeliğe hazırlanmaktadır.
Luteal fazın olması gerektiğinden kısa sürmesi durumuna luteal faz defekti denir. Luteal faz defektinde; rahim içi tabaka ( endometrium) doğru zamanda doğru olgunlukta değildir.
Bebeğin rahme yerleşmesi, rahmin iç tabakasının maturasyonu (olgunluğu - zamanlaması) ile doğrudan ilişkili olduğu için luteal faz döneminin kısalığı gebeliğin gerçekleşmesi ve devamlılığının sürdürmesini etkileyebilmektedir
Tüp bebek prosedüründe anne adayına luteal destek sağlanmaktadır. Bunun için kullanılan ilaçlar progesteron hormonunun formlarıdır.
Progesteron kullanımının amacı transfer edilen embriyoların rahmin iç duvarında (endometrium) tutunması (implantasyon) için uygun ortamı sağlamaktır. Progesteron endometriumu implantasyona hazırlar ve rahim kasılmalarını azaltır. Ağızdan, vajinal yoldan ya da kas içi enjeksiyon şeklinde kullanılabilen formları mevcuttur. Biz merkezimizde kullanım kolaylığı ve etkinliği nedeniyle vajinal yoldan kullanılan jel formunu daha çok tercih etmekteyiz.
Progesteron kullanımına bağlı olarak göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, bulantı, sıvı tutulması, halsizlik, ruh halinde değişiklik, depresyon gözlenebilmektedir. Kas içi enjeksiyon formunda enjeksiyon yerinde ciddi ağrı ve kanama olabilmektedir. Vajinal kullanımda ise vajinal kaşıntı ve irritasyon gözlenebilen yan etkiler arasındadır.
ENDOMETRİYAL DEĞİŞİKLİKLER
– Burada 2 faz vardır ; ¹proliferatif faz, ²sekretuvar faz.
– Proliferatif fazda kolumnar epitel ve artmış mitöz vardır. Proliferasyon siklusun 8-10.gününde max. olur.
– Sekretuvar fazda mitöz ve DNA sentezi azalır. Sekresyon 7.günde max olur. Stromal ödem 22.günde max olur.
– Menstrüel siklus yaklaşık 21-35 gün sürer. Kanama yaklaşık 4-6 gün sürer ve normal kan kaybı 30-80 ml ‘dir.
– Siklusun uzunluğu < 21 gün ise Polimenore ( sık adet ).
– Siklusun uzunluğu > 35 gün ise Oligomenore ( seyrek adet ).
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder