.

.

.
.

Bu Blogda Ara

Fertilizasyon Embriyo Kültürü

Hiç yorum yok

IVF (in vitro fertilizasyon) ile Mikroenjeksiyon (ICSI/ intrasitoplasmik sperm enjeksiyonu) arasındaki fark nedir ?
Oldukça sıklıkla sorulan bir sorudur. Klasik yöntemde (IVF); her bir yumurtanın etrafına 50-100.000 sperm konularak döllenmenin oluşması beklenir. Mikroenjeksiyon yönteminde ise seçilen sperm bir takım işlemler ile hazırlanmış yumurtanın içine direkt olarak enjekte edilir.

Toplanan yumurtalar ve spermler hangi işlemlerden geçirilir?
Yumurta toplama işleminden sonra, laboratuvarda özel besi yerleri (kültür mediumu) içinde saklanan yumurtalar  mikroenjeksiyon işleminden hemen önce  "yumurta soyma işlemi" ile soyularak etraflarındaki diğer hücrelerden temizlenir ve olgun olan yumurtalar belirlenir. Mikroenjeksiyon işleminde sadece olgun yumurtalar kullanılabilir. Ejekülasyon (normal yolla boşalma)  ile ya da testisten cerrahi yöntemlerle elde edilen sperm; "sperm hazırlama" teknikleriyle hazırlanır. Mikroenjeksiyon (İntrasitoplazmik sperm enkjeksiyonu, ICSI) yöntemiyle, bir yumurtanın içine canlı bir sperm özel cihazlar kullanılarak yerleştirilir ve "inkübatör" olarak adlandırılan özel ortamlarda saklanır.

Embriyo nasıl oluşur?
Seçilen spermin olgun yumurtanın içine direkt enjekte edilmesinden (mikroenjeksiyon işleminden)  bir sonraki gün, yumurtada iki pronukleus (çekirdek) gözlenmesi, yumurtanın döllendiği anlamına gelir. Bu çekirdeklerden biri anneden, diğeri ise babadan köken alır. Yumurta toplama işleminden 2 gün sonra, döllenmiş yumurtalar bölünerek 2-4 hücreli embriyolar  haline gelir.  Üçüncü günde, embriyo yaklaşık 8-10 hücreye bölünür. Beşinci günde, embriyoda bir boşluk oluşur ve plasenta ile fetal dokular gelişmeye başlar. Bu evredeki embriyo ‘blastosist’ adını alır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder